Koleraepidemien i København
brød ud den 11. Juni 1853 og varede indtil oktober samme år. Ca. 5000 døde i København.
Dengang var den spontane
generationen en almindelig forståelse af, at liv kunne opstå spontant ud af
intet. For eksempel maddiker kunne opstå af dødt kød. Teorien var, at
sygdommen kom via luften, det man kalder miasmelæren. Men også fra forkert kost
et hidsigt temperament eller blokerede væskeafsondringer fra kroppen. Dengang
vidste man ikke, at epidemien primært smittede igennem deres forurenede vand og
mad. Sygdommen resulteret i væskemangel. Det blev hurtig en ond cirkel, da lægerne
anbefalede, at drikke vand men da vandet var forurenet, blev man kun mere syg.
Mange drak også portvin, da det kunne varme kroppen op og holde sygdommen nede.
Kolera er en alvorlig
sygdom, der skyldes infektion med en bakterie. Bakterien hedder Vibrio cholerae
som inficerer tarmvæggen. Symptomerne er kraftig vandtynd diarre, man kan få et
så stort væsketab, at det kan blive livstruende. Man dør ikke af kolera, man dør
af symp-tomerne, altså dehydrering. Hvis man bliver smittet er det vigtigste,
at sikre sig at mad og drikke ikke er forurenet med kolera bakterier. Man kan
også få en vaccine med kolera, Dukoral der består af dræbte kolerabakterier og
en inaktiveret udgave af koleratoxinet. Siden 1830’erne havde de danske
myndigheder frygtet, at den asiatiske kolera ville ramme Danmark. Epidemien
havde nemlig ramt flere europæiske lande, bl.a. nabolandet Sverige. Frygten
blev til virkeligheden.
Kilde: Wikimedia Commons
Ingen kommentarer:
Send en kommentar